5 Aralık 2013 Perşembe

Ahududunun Faydaları



     Ahududu öteki adlarıyla Frambuaz, Ağaç Çileği, Dağ Çileği hemde Sultan Böğürtleni olarak tanınmaktadır. Dikenli, çalı biçimindedir. Ahududu ağaçlık yerlerde genellikle ormanlık bölgelerde ya da kırlarda kendi kendine yetişebilmektedir. Bunun Dışında bahçelerde de dikilerek yetiştirilebilir. Frambuaz, dut meyvesi benzeri sulu, hoş kokusu ve etlidir. Frambuaz taze olarak tüketildiği benzeri kurutularak da kullanılabilmektedir. Genel Olarak yaz aylarında çiçek açar ve Ağustos ayında meyvesi olgunlaşmaktadır.

     Ahududunun içeriğinde ; reletin, mağnezyum, fosfor, mangan, demir, bakır asitleri, protein, karbonhidrat, selüloz, limon asidi, C vitamini, kalsiyum, vitaminler P, eterik yağ, provitamin A ve pürinli maddeler vardır.

Ahududunun Yararları
• Toksin maddelerin dışarı tahliye edilmesini sağlar,
• Kanı temizleme etkisine sahiptir,
• Enerji verir,
• Yorgunluğu giderir,
• Ateş azaltıcı etkisi bulunur,
• Vereme karşı etkin rol oynar,
• Kansızlığa yararlı gelir,
• Romatizma hastalıklarını giderir.
• Yapraklarından elde edilen çay idrar söktürür,
• Kabızlığa birebirdir,
• Ahududu suyu böbrek ile safra taşlarını düşürmeye destek olur,
• Göz iltihabına yapraklarından elde edilen suyla yapılan pansuman yararlı gelir,
• Yüksek tansiyonu azaltır,
• Sakinleştirici etkisi bulunur.

    Ahududunda bol ölçüde A vitamini mevcuttur ve bu vitaminler kişinin sağlığı için fazla önem teşkil eder. A vitamini dokularını kuvvetlendirir ve sıkılaşmasını sağlamaktadır. Ayrıca diyabet rahatsızlığı hastalıklarına faydalı gelir ve böbrek fonksiyonlarını tedavi eder.

    Ahududu tüketimi bitkisel tedavi nedeniyle önemlidir. Başta diyabet hastaları ile böbrek hastalıkları yaşayanlar her gün ya da haftada en az üç kere yarım kase kadar Ahududu tüketmeleri yararlıdır. Fazla diyabet kişinin vücudunda zaman içerisinde damar ile hücrelerin yıpranmasına sebep olur. Ahududu oluşan bu yıpranmayı durdurur ve tamir eder.

    Birçok meyve ile bitki çeşiti içinde doğal tedavi için Ahududu değerli bir yere sahiptir. Bu sebeple mümkün olduğunca fazla yenilmelidir. Ahududu çiçekleri ve yapraklarından da yararlanılır. Çiçekleri kaynatılır ve elde edilen sıvıyla ağız çalkalama yapıldığında diş eti iltihabını giderir ve bademcikleri temizler. Göz nezlesi için iyi bu su ile göz banyosu yapılır. Deri bakımı için Ahududu püre şekline getirilir ve maske yapılırsa İçeriğinde bulunan A vitamini cildi besler ya da sıkılaştırır. Bunun Dışında yapraklarından yapılan çay bünye iltihabını ve ödemi atmada destek olur.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder