16 Ocak 2014 Perşembe

Ananas (Ananas Comosus)

AnanasAnanas anavatanı Güney Amerika bulunan ananasgiller ailesinden sıcak iklimlerin bir bitki türü ile meyveden oluşur. İri bir meyveden elde edilen ananas güzel kokusu ve lezzetlidir. Görüntüsü iri bir çam kozalağını çağrıştırır. Tropikal iklimlerin meyvesi olabildiği için daha çok Fildişi Sahili, Gana, Tayland, Malezya, Costa Rica gibi ülkelerde yetişmektedir. Ananas meyve olarak tüketilebilir, aynı sürede ananas suyu olarak tüketilebilir, salatalara, yemeklere atılabilir ve dekoratif amaçlarda kullanılmaktadır. Kişinin Bedeni amacıyla yararlı vitaminler ile minerallerle dolu bir meyvedir. Buzdolabında saklanması uygundur. Ananas çok senelik bir bitki türü olup, humusça zengin topraklarda, çokca sulanarak yetiştirilmektedir. 
Yaklaşık 4 sene süresince ürün verebilir. Daha sonra sökülüp, tekrar dikilmelidir.

Ananas alınırken dikkat edilecek konu yaygın ya da taze olmasıdır. Dış yüzeyi canlı, Yaprak kısmı taze ve yeşil olmalıdır. Kokusu da tazeliğinin belirtisi olarak kabul edilir. Genişliği ne kadar çok ise tüketilebilir bölümü o kadar uzun olur. Büyüdükten sonra toplandığı amacıyla, bekletilmeden yenmesi tavsiye edilir. Olgun bir ananası bıçak yardımıyla kolayca soymanız olasıdır.

Ananasın yararları şunlardır.
• Ananasın en değerli özelliği sindirime destek olmasıdır. En ağır sindirilen al eti rahatlıkla sindirebilmeye destek olur.
• Mide ile bağırsak hareketlerini düzene sokarak, hareketlenmesini sağlar.
• Vücuttaki yağ oranının düşürülmesine destek olduğu için, zayıflama hususunda etkin rol oynar.
• Yüksek ölçüde B ve C vitamini içermesi cildi güzelleştirir, tazeler, tırnakların ve saçların sağlıklı olmasını sağlar.
• Bağışıklık sisteminin güçlendirilmesinde tesirli olur, aynı sürede stresi azaltır.
• Nezle belirtilerinin engellenmesi bakımından yararlıdır.
• Yaraların tedavi olmasını sağlar.
• İdrar giderici özelliği ile vücuttaki toksinlerin tahliye edilmesini sağlar, vücutta ödem oluşmasının önüne geçer. • Tansiyonun düşürülmesine destek olur.
• Koroner kalp hastalığının önlenmesinde yararlıdır.
• Kemik ile eklem kireçlenmelerine karşı koruyucudur.

 Bromelain enzimini bol ölçüde içerdiği için kanser oluşmasını önlemedeki tesiri yapılan deneylerle de ispatlanmıştır.


Şifalı meyveler içinde olabildiğince yararlı olan ananas, bitkisel tedavi amacıyla kullanılacaksa ölçülü tüketilmeli, bilir kişi yardımı alınmalıdır. Kan sulandırıcı ilaçları kullananların tüketmemesi uygundur. Yurdumuzda de bol ölçüde tüketilmeye başlanmış bir meyvedir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder