Ayı üzümü , her mevsim yeşil kalabilen , maki türünden
bir bitki türüdür. Orta boylu makilerden bulunan ayı üzümü, botanik biliminde
fundagiller ailesine mensuptur. İt üzümü adıyla anıldığı da olur. En rahat
yetişebildiği coğrafyalar ; Asya kıtasında Kafkasya Bölgesi, Karadeniz Bölgesi
ile Rusya civarlarıdır. Bunun belli başlı nedeni, otun nemli ortamları seven
bir yapıya sahip olmasıdır. Çalılık şeklinde oluşan ayı üzümü, gelinliğini
pembe renge sahip salkımlar durumunda giymektedir.
Ayı üzümü doğal ortamda kendi kendine yetişmiş durumda
bulunabilen bir bitki türü olmasının yanı sıra Bazı alanlarda özel olarak
üreticiliğinin yapıldığı da görülür. Bunun nedeni, ayı üzümünün çok fazla
niteliğinin ticari değer taşımasında yatmaktadır. Pekmez ile reçel üretiminde
sıkça kullanımı yapılabilmektedir. Bütün bunlara ilave olarak, ilaç
endüstrisinde de fazlaca kıymetli 1 yere sahiptir. Profesyonel deva üretiminde
faydalanılması yanı sıra bitkisel tedavi hususunda da hayli tesirli bir bitki
türüdür. Bu sebepledir ki şifalı btikiler içinde ismi sıkça anılan bir
konumdadır.
Küçük meyveleri,
tekrar Ufak Fakat fazla sayıda bulunan yapraklarının içinde yetişir. Ayı üzümü
yararları, ne yalnızca yapraklarında ne de yalnızca meyvelerindedir. Gerek
yaprak gerek de meyveler apayrı birer şifa kaynağıdır. Meyvelerinin yapısında
olabildiğince fazla düzeyde su vardır. Bunun yanı sıra karbonhidrat açısından
da zengindir. Bu özelliğiyle şeker hastaları için zararlı tesirleri
olabileceğini belirtmek gereklidir. Bu kadar fazla karbonhidrat oranı, haliyle
diyabet rahatsızlığını tetikleyici 1 tesir yapacaktır. Bitkisel ürün desteği
olarak rahatlıkla tüketilebilecek olan ayı üzümünün, kişi sağlığına çok fazla
katkısı vardır.
Bunların
İçerisinden özetle bahsetmemiz icap ederse ilk olarak sayacaklarımız ;
• Gözdeki 1 takım hastalıklara karşı yararlı oluşu,
• İdrar yollarındaki iltihapların atılmasındaki tesiri,
• Kalp krizi tehlikesini azaltan yararları,
• Kandaki yağ oranını azaltıcı olması,
• Bağırsak yapısına kuvvetlendirici biçimde fayda yapması,
• Kandaki toksinleri atıcı ile kanı temizleyici etkisi,
• Anti - kanserojen tesirleri biçiminde olacaktır.
Gerek kalın
yapraklarından, hemde meyvelerinden farklı şekillerde faydalanılabilmektedir.
Özellikle kurutulmuş hallerinden elde edilecek bulunan ayı üzümü çayı sayesinde
üst tarafta saydığımız birçok özellikten yararlanmak mümkün olabilir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder