10 Şubat 2014 Pazartesi

Brokoli ( Brassica Oleracea Italica)

brokoli


Brokoli , lahanagiller ailesinden yüksek ölçüde lif ve vitaminler içeriğine sahip, Ufak yeşil yumrular halindeki bir sebzedir. Brokoli içeriğinde C, A, E vitaminleri, demir, bakır, kalsiyum, potasyum olan zengin içerikli bir sebzedir. Ağır ile organik madde yönünden zengin topraklarda, başta kurak zamanlarda bol bol sulanarak yetişmektedir. Brokoli çiçeklenme yapmadan toplanması gerekli olan bir sebzedir. Sarı çiçeklerin açmaması gerekir. Günde bir adet brokoli tüketerek günlük C vitamini ihtiyacınızın yarısını karşılayabilirsiniz. Beslenme uzmanlarının tüketilmesini önerdiği sebzelerin başında gelir.

 Brokoli yararları bakımından Kesinlikle kullanılması lazım olan şifalı bitkiler  grubundandır.

Yararlarına gelince,
• Lif bakımından zengin olan brokoli sindirime destek ile düşük kalorisinden ötürü kilo vermede etkilidir.
• Bağışıklık sistemini kuvvetlendirici ile bakteri öldürücüdür.
 • Bağırsaklardaki toksinleri ile ağır metal birikimlerini dışkı yoluyla atmamıza destek olur.
• Özellikle akciğer, bağırsak ile meme kanserine karşı müdafaa edici tesiri bulunur. Koruyucu etkisi içeriğindeki 5 maddeden ötürü özellikle de sulforafen maddesinin etkisiyle sağlanır.
• Güçlü bir antioksidan etkisine sahiptir.
• İdrar yolları rahatsızlıklarına ve prostata karşı iyileşme edicidir.
• Cinsel gücü artırır, cinsel isteksizlik ile kısırlıkta etkili olan bir bitki türüdür.
• Katarakt ile kansızlıkta yenmesi tavsiye edilir.

Yapılan son çalışmalarda kireçlenme ile kemik erimesi hastalıklarındaki tesiri ispatlanmıştır. Özellikle osteoartrit (dejeneratif eklem rahatsızlığı) rahatsızlığını yavaşlattığı hatta engellediği tespit edilmiştir.

Bitkisel tedavi amacıyla kaynatılır ve suyu içilir. Bunun Dışında yemeği, çorbası ile salatası da sevilerek tüketilen bir sebzedir. Yemeklerde garnitür amacıyla kullanılmaktadır. Haşlama esnasında vitaminler ile mineraller suya geçeceğinden, daha fazla buhar yönteminde pişirilmesi tavsiye edilir. Gaz yapıcı tesirini azaltmak amacıyla zencefil ile sarımsak ile yenmesi yararlıdır. Süt tüketimini sevmeyenler amacıyla, yararlı bir kalsiyum kaynağıdır. Brokoli iyot emilimini azalttığı için, fazla tüketenlerin iyot ihtiyaçlarını takviye etmesi önerilmektedir.


 Brokoli ile yapılan bitkisel takviyeler tüketimini kolaylaştırıp, hiçbir fayda maddesi içermezler. Özel yöntemlerle oluşturulan takviyeler tabletler halinde rahatlıkla kullanıma hazırdır. İçerisindeki bütün vitaminler ile mineraller korunarak üretilmiş bulunan bitkisel ürünler yararlı bir besin takviyesidir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder