30 Ocak 2014 Perşembe

Acı Bakla (Lupinus)

acı bakla


Acı bakla , baklagiller familyasından bulunan otsu bir bitkidir. Dik salkımlar biçiminde çiçekleri bulunur. Boylanma uzunluğu 30 veya kırk santimetre kadar çıkabilir. Türkiye’de ki acı bakla lila ya da pembe renklidir.
Acı bakla, Türkiye’nin Marmara ile Ege bölgesinde, Avrupa’da, Balkanlar’da yetişebilmektedir. Acı baklanın içinde spartein, lupinin ile yağ vardır. İki yüze kadar çeşitleri bulunmaktadır. Acı baklanın bazı çeşitleri süs otu ve yeşil gübre olarak kullanılır. Acı baklanın tohumları ise hayvan yemi olarak yetiştirilmektedir. Acı bakla özellikleri içinde ısıtıcı ile kurutucu bir özellik bulunur. Acı baklayı normal biçimde sindirmek zordur. Taneleri su içinde bir zaman bekletildikten sonra ya da kaynatılarak acılığı giderildikten sonra yenebilir. Acı baklanın en büyük etkisi deva olarak kullanılabilmesidir. Acı baklanın tanelerinin beyaz, büyük, taze ve ağır olanları vardır ki bunlar en iyisidir. Çözümleyici ile parlatma niteliklerine sahiptir. Acı baklanın sirke ile karıştırılarak içilmesi, bal ile birlikte tüketilmesi bağırsak kurtlarını yok eder. Acı bakla suyu, bedene sürüldüğünde bedende olan sivilceleri imha eder. Ayrıca ağrı baklanın sıvısı sivrisinekleri, haşereleri yok eder. Acı baklanın tozu, cildi tertemiz yapar, cilt üzerindeki yaraların meydana getirdiği izleri imha eder. Acı baklanın unu ise arpa unu ile karıştırılarak krem yapıldığı vakit, meydana gelen çıban ile ağrılarına karşı bitkisel tedavi görmek isteyenler amacıyla şifa kaynağıdır. Şifalı bitkiler içinde olan acı bakla şeker rahatsızlığına karşı da yetiştirilmektedir.

 Acı bakla yararları

 • İdrarı arttırır
 • Adet kanamasını arttırır.
 • Besleyicidir.
 • Kanı temizler
 • Böbrekler için de iyidir. Çünkü böbrek taşının düşürülmesini sağlar.
 • Ağrıları giderir.
 • Romatizma ile siyatik ağrılarına karşı da iyidir.
 • Kabızlığa yararlı gelir.
 • Sarılığa yararlı gelir.

 • Boyun fıtığınız varsa şifadır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder