Böbrek Taşı için Bakla
Şifalı sebzeler içinde yer alan bakla,
baklagillerden olup kazık köklü yıllık bir bitki türüdür. Kökleri 110 cm
derinliğe kadar inen bu otun Latince adı Vicia Faba olarak tanınmaktadır.
Bitkinin tüysüz sapı 1 metre kadar uzayabilmektedir. Yan kökleri güçlü bir
şekilde etrafa yayılarak üzerlerinde yumrular meydana gelir. Çiçekleri yaprak
koltuklarından çıkan bakla meyvesi, tohum araları bölmeli ve dolgun bir
kapçıktır. Taze iken yeşil olan kapçık olgunlaşınca esmerleşerek sertleşir.
Çiçeklerin kendine has ile hoş bir kokusu bulunur. Baklanın tazeyken yeşil olan
taneleri kuruyunca kahverengiye dönüşmektedir.
Türkiye’nin hemen hemen her yerinde
yetişebilen bakla, bayrampaşa
baklası, sakız baklası, sultani bakla gibi çeşitlerde vardır. Akdeniz ile Ege
illerinden Antalya ve Aydın taze bakla üretimi önde bulunmasına karşın
Çanakkale ile Balıkesir kuru bakla üretiminde ilk sıraları almaktadır. Taze
baklanın pazarlardaki ömrü seracılık yardımıyla fazla Epey sürmesine karşın
seracılığı saymazsak 1 - 2 ay ile sınırlı haline gelmektedir.
Baklagiller ailesine ismini veren bakla A, C, B ile B2 vitaminleri içerir
ile zengin protein ile karbonhidrat içerir. Ayrıca demir ile kalsiyum
bakımından da fazla zengindir. Besleyen bulunan kuru baklanın yüz gramında
karbonhidrat 58 gram, protein 26 gram ile 341 yüksek kalori vardır.
Çekirdeklerinden
bakla yemeği, dikenli yapraklarından
ise salatası yapılan, şifalı bitkiler içinde yer yer bu bitki türü insanların
kansere yakalanma tehlikesini düşürerek müdafaa edici unsur olmaktadır.
Baklanın Faydaları
•
Kansere karşı müdafaa edici tesiri bulunur.
• İdrar yollarını temizlen bakla, böbrekler
amacıyla yararlıdır böbrek acılarını hafifletir, böbrek kumlarının düşmesine
destek olur.
• Göğüs ağrılarına ile öksürüğe yararlı gelir.
•
Hazmı basitleştirir.
•
Kötü kolesterol düzeyini azaltır.
•
İçerdiği lif sayesinde kabızlığı engeller.
•
Hemoroid ile etli bağırsak hastalıklarında yararlı 1 etkisi bulunmaktadır.
•
Romatizma, siyatik dolama ile lumbago benzeri şikayetleri hafifletir.
•
Tohumlarından yapılan lapa yaralı cilt rahatsızlıklarında kullanılmaktadır.
Bakla
İçerisindeki insülin yardımıyla kan şekerini düzene soksa da İçerisindeki
nişasta yardımıyla kan şekerini yükselttiğinden diyabet hastalarının kullanması
önerilmez.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder