8 Ocak 2014 Çarşamba

Bakla (Vicia Faba) | Baklanın Faydaları

bakla


Böbrek Taşı için Bakla

Şifalı sebzeler içinde yer alan bakla, baklagillerden olup kazık köklü yıllık bir bitki türüdür. Kökleri 110 cm derinliğe kadar inen bu otun Latince adı Vicia Faba olarak tanınmaktadır. Bitkinin tüysüz sapı 1 metre kadar uzayabilmektedir. Yan kökleri güçlü bir şekilde etrafa yayılarak üzerlerinde yumrular meydana gelir. Çiçekleri yaprak koltuklarından çıkan bakla meyvesi, tohum araları bölmeli ve dolgun bir kapçıktır. Taze iken yeşil olan kapçık olgunlaşınca esmerleşerek sertleşir. Çiçeklerin kendine has ile hoş bir kokusu bulunur. Baklanın tazeyken yeşil olan taneleri kuruyunca kahverengiye dönüşmektedir.

 Türkiye’nin hemen hemen her yerinde yetişebilen bakla, bayrampaşa baklası, sakız baklası, sultani bakla gibi çeşitlerde vardır. Akdeniz ile Ege illerinden Antalya ve Aydın taze bakla üretimi önde bulunmasına karşın Çanakkale ile Balıkesir kuru bakla üretiminde ilk sıraları almaktadır. Taze baklanın pazarlardaki ömrü seracılık yardımıyla fazla Epey sürmesine karşın seracılığı saymazsak 1 - 2 ay ile sınırlı haline gelmektedir.

 Baklagiller ailesine ismini veren bakla A, C, B ile B2 vitaminleri içerir ile zengin protein ile karbonhidrat içerir. Ayrıca demir ile kalsiyum bakımından da fazla zengindir. Besleyen bulunan kuru baklanın yüz gramında karbonhidrat 58 gram, protein 26 gram ile 341 yüksek kalori vardır.

Çekirdeklerinden bakla yemeği, dikenli yapraklarından ise salatası yapılan, şifalı bitkiler içinde yer yer bu bitki türü insanların kansere yakalanma tehlikesini düşürerek müdafaa edici unsur olmaktadır.

Baklanın Faydaları
• Kansere karşı müdafaa edici tesiri bulunur.
 • İdrar yollarını temizlen bakla, böbrekler amacıyla yararlıdır böbrek acılarını hafifletir, böbrek kumlarının düşmesine destek olur.
 • Göğüs ağrılarına ile öksürüğe yararlı gelir.
• Hazmı basitleştirir.
• Kötü kolesterol düzeyini azaltır.
• İçerdiği lif sayesinde kabızlığı engeller.
• Hemoroid ile etli bağırsak hastalıklarında yararlı 1 etkisi bulunmaktadır.
• Romatizma, siyatik dolama ile lumbago benzeri şikayetleri hafifletir.
• Tohumlarından yapılan lapa yaralı cilt rahatsızlıklarında kullanılmaktadır.


Bakla İçerisindeki insülin yardımıyla kan şekerini düzene soksa da İçerisindeki nişasta yardımıyla kan şekerini yükselttiğinden diyabet hastalarının kullanması önerilmez.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder